19 Nisan 2012 Perşembe

5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders Kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa

5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa bul, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa ara, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa çöz, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa indir, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa çiz, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 186. Sayfa cevap, Matematik 5 sayfa 186 Öğün Yayınları Ders Kitabı, 


sayısının tarihçesi ile ilgili bir araştırma yaparak sınıf arkadaşlarınıza sunumunu yapınız.


* Fabrice Bellard, 2010 yılında Chudnovsky algoritması kullanarak sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuştur. Arşimet, 3.1/7 ile 3.10/71 arasında bir sayı olarak hesapladı. Mısırlılar 3.1605, Babilliler 3.1/8, Batlamyus 3.14166 olarak kullandı. İtalyan Lazzarini 3.1415929, Fibonacci ise 3.141818 ile işlem yapıyordu.



Pi ∏ SAYISININ TARİHÇESİ, Pi sayısının hakkında bilgi, Pi Sayısı Hakkında araştırma,

Kaynaklar pi sayısı için, ilk gerçek değerin, Archimedes tarafından kullanıldığını belirtir. Archimedes; pi sayısının değerini hesaplamak için bir yöntem vermiş ve pi değerini 3+1/7 ile 3+10/71 arasında tespit etmiştir. Bu iki kesrin ondalık sayı karşılığı 3,142 ve 3,1408 dir. Bu iki değer, pi sayısının, bugünkü bilinen gerçek değerine çok yakın olan bir değerdir. Ancak Archimedes’in gençlik yıllarında Mısır’da uzun bir süre öğrenim gördüğü bilinmekte.
Pi SAYISININ TARİHÇESİ
Archimedes’in sağlığında İskenderiye’de Öklid’den ders aldığı, Öklid’in de Eski Mısır ve Mezopotamya Babil yöresinde uzun yıllar dolaşan bir matematikçi olduğu, bilinen tarihi bir gerçektir. İskenderiyeli tarihçi Herodot, metrika adlı eserinde pi sayısı için verdiği değer 3,71′dir. Bu değer, İskenderiyeli Heron’dan sonra gelen, eski Yunan ve ortaçağ matematikçileri tarafından farklı değerler kullanılmıştır. İskenderiyeli Heron’un verdiği yaklaşık değerin de, Mezopotamya menşeli olması ve Mezopotamyalılar’dan alınma takribi bir sonucu temsil etmesi muhtemeldir.
Pi SAYISININ TARİHÇESİ
Pi sayısı üzerinde, Babilliler’in çok eski zamanlardan beri, kullanılan yaklaşık bir bilgiye sahip oldukları anlaşılmıştır. Genel olarak pi=3 değerini kullanıyorlardı. Bazı tabletlerde pi=3,125 değeri ne de rastlanılmıştır. Aydın Sayılı, adı geçen eserinde, “Mezopotamyalılar’da, idealleştirilmiş çemberlerle üçgenlerdeki geometrik münasebetler aracılığıyla, çözümlenen problemlerde teorikleştirilmiş ve soyutlaştırılmış bir durum mevcuttur” der. Böyle problemlerde sonuç hesaplanırken pi sayısı için, değerinin kullanılmış olduğunu belirtir.
Pi SAYISININ TARİHÇESİ
Bu değeri; Mezopotamyalılar takribi sonuçlar için kullanmaktaydılar. Daha iyi yaklaşık sonuçlar elde etmek istedikleri zaman pi=3,125 değerini uygularlardı. Ancak pi sayısının; Mısırlılar’ınkinden ve Susa tabletlerinin gösterdiği değerden oldukça daha iyi bir değeri, ilkin Archimedes tarafından bulunmuştur. Kaynaklar; Mezopotamyalılar, yamuk alanı hesabı ile, silindir ve prizma hacim hesaplarını bildiklerini ve pi için de 3 değerini kullandıklarını belirtir. Fakat eski Babil çağına ait olup, Susa’da bulunmuş olan tabletlerde pi için kabul edilen değerin 3,125 olduğu anlaşılmaktadır.
Pi SAYISININ TARİHÇESİ
Bugün bir veya çok bilinmeyenli cebir denklemleriyle çözdüğümüz türden birçok problemlere Babil tabletlerinde rastlanmıştır. Mesela: Bu tablette, bir dikdörtgenin eniyle boyunu veren sayılar birbiriyle çarpılır ve bu sayılar arasındaki fark, bu çarpıma eklenirse 153 elde ediliyor. Aynı sayılar birbirine eklenirse 27 çıkıyor. Bu şeklin eni, boyu ve yüzölçümü nedir sorusu soruluyor ve cevap olarak: 20, 7 ve 140 değerleri veriliyor.

1 yorum :

Adsız dedi ki...

ödev kalemi acillllllllllllllll 188 yapmam gerekiyor lütfen hemen bugün yaparmısın

Yorum Gönder