13 Aralık 2011 Salı

4. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Madde - Metin Tamamlama


Madde - Metin Tamamlama Etkinliği
P Bu ünitede öğrendiğimiz kavramları aşağıdaki metinde uygun yerlere yazınız.
Etkinlik Kavramları
İsmail’in babası Recep amca oduncuydu. Ormana gider, _________, yaşlı ağaçları _________ ile keser köye gitirir, satardı. Bazen taşıyamayacağı kadar büyük kütükleri dereye yuvarlardı. Çünkü dere köyün ortasından geçiyordu. Kütükler, suda batmadığı için __________ köye kadar gelirlerdi. Onları kıyıya çekmek kardeşi Hasan’ın işiydi. Hasan ayağına __________ çizmelerini giyer kıyıda beklerdi. Elindeki __________demir kanca ile kütükleri yakalar kıyıya çıkarırdı. Daha sonra köye gelen ağabeyi ile kütükleri keser, odun haline getirirlerdi.
            Her gün çalışmaya başlamadan önce ________ hazırlarlar, _________ lastik eldivenlerini giyerlerdi. Böylece ________odunları toplarken elleri acımaz ve sapı _________ olan baltayı sallarken elleri su toplamazdı. Bu iş o kadar kolay değildi, bazı kütükler kolay kırılır, bazıları ise _________ olduğu için zor kırılırdı. Akşama doğru yorulurlar, susarlardı. İşte tam o sırada İsmail koşarak gelir, testiyi uzatırdı. İsmail onlara bazen ayran, bazen de _________ su getirirdi. Onlar da her seferinde içindekini merak ederler testi ________ olmadığı için bilemezlerdi.
            Hava kararırken işleri biter, eve dönerlerdi. Kapıdan girerken yemek _______ acıktıklarını hatırlatırdı. Yemeklerini yerler, _________ kanepeye uzanırlar, _____ ve yorucu geçen bir günün ardından ertesi gün neler yapacaklarını düşünürlerdi.

Aşağıdaki maddeleri gruplandırarak uygun yerlere yazınız.
Bardak – Yağmur - Doğal Gaz – Kolonya – Peynir – Çaydanlık -  Kağıt – Oksijen – Kola Hava – Gözyaşı – Zeytinyağı – Şeker – Buhar - Buz
Katı - Sıvı - Gaz

Aşağıda verilen kelimeleri boşluklara doğru bir şekilde yerleştiriniz.

“hava – üç – sıvı – katı – gazlar – küçük taneli”
P Madde doğada katı sıvı ve gaz olmak üzere ……………… farklı halde bulunur.
P ………………. maddenin belirli bir şekli yoktur. 
P Soluduğumuz …………….. maddenin gaz haline örnektir.
P Hayatımızda önemli bir yeri olan su, ……………… maddelere örnektir.
P Tuz ve şeker gibi…………… katılar da sıvılar gibi bulunduğu kabın şeklini alırlar.
indir
P ….. da sıvılar gibi akışkandır.
Bulunduğu ortama yayılırlar.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder