15 Ocak 2012 Pazar

5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri

5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri ara, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri bul, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri çöz, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri indir, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri yap, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri problem çöz, 5. sınıf Matematik Oran - Orantı Problemleri ve Çözümleri etkinliği



3. Soru: 4 saatte 160m bez dokuyan bir makine, 7 saatte kaç m bez dokur?


Cevap:
I. Yol:
4 saat = 160m
7 saat = ? m                artış artış doğru orantı.


? = 7 x 160 = 1120 = 280m bez dokur (7 saatte 280m bez dokur)
          4              4


II. Yol:
*Bir saatte kaç m bez dokuduğunu bulursak 7 ile çarpıp 7 saatte kaç m bez dokuduğunu da bulabiliriz.


Bunun için 160 :4 = 40m (1 saatte 40m bez dokur)
7 x 40 = 280m bez dokur.




4. Soru: 2kg reçel için 1kg şeker kullanılmaktadır. 6 kg reçel için kaç kg şeker gereklidir?


Cevap:
I. Yol.
Soruyu okuduğumuzda reçel miktarında ve şeker miktarında artış olduğunu anlarız. 
Dolayısıyla doğru orantıdır.
2kg reçel  = 1kg şeker
6kg reçel = ? kg şeker


? = 6 x 1 = 6 = 3kg şeker gerekir
         2        2




II. Yol:
Soruya göre her 2kg reçel için bir kg şeker kullanılmaktadır. Dolayısıyla bir miktar reçel elde etmek için bu miktarın yarısı kadar  da şeker gerekiyor(kullanılıyor).
6kg reçel elde etmek istediğimize göre onun  yarısı kadar da şeker gerekecek(kullanılacak).
6 : 2 = 3 kg şeker gerekir.




5. Soru: Bir markette 150TL alışveriş yapan müşterilere 10TL hediye çeki verilmektedir.
Buna göre 750 TL alışveriş yapan bir müşteriye kaç TL'lik hediye çeki verilmelidir?




Cevap:
I. Yol
Soruya göre 150 lirada 10 lira hediye çeki verildiğine göre 750 lirada daha çok hediye çeki verileceğini anlıyoruz. dolayısıyla sorumuz doğru orantı sorusu.
150TL = 10 TL 
750 TL = ? TL


? = 750 x 10 = 7500 = 50 TL'lik hediye çeki verilmesi gerekiyor
            150        150


II. Yol
Her 150 TL için 10 TL hediye çeki verildiğine göre 750 TL'lik alışverişte kaç tane 150 olduğunu bulup 10 ile çarparsak soruyu çözebiliriz.
* 150 + 150 + 150 + 150 + 150 = 750 
   10   +  10  +  10   + 10  +  10 = 50        her 150tl için 10 tl veriliyor.


Bunu için 750 : 150 = 5 (750 içinde 5 tane 150 vardır)


5 x 10 = 50 TL hediye çeki verilmesi gerekiyor.




* 3, 9, 12 doğal sayılarını kullanarak aşağıdaki resme uygun bir problem kurunuz. ( resim önceki sayfadadır)


Soru: Bahçedeki 3 çocuğa, çuvaldaki 12 gofret eşit miktarda dağıtılmıştır. Çocukların sayısı 9 olsaydı kaç gofret gerekecekti?


Cevap:
I. Yol:
Soruya göre Üç çocuğa on iki gofret dağıtılıyor, dokuz çocuğa daha fazla gofret dağıtılacaktır. Dolayısıyla hem çocuk sayısı artmaktadır, hem de dağıtılacak gofret miktarı da artacaktır.   iki tarafta da artış olacağı için soru doğru orantı sorusudur.


3 çocuk  = 12 gofret
9 çocuk = ? gofret


? = 9 x 12 = 108 = 36 gofret gerekiyor
          3           3


II. Yol:
Bir çocuğun kaç gofret aldığını bulursak on iki çocuğa da gerekecek gofret miktarını da bulabiliriz. bunun için;
12 gofret  : 3 çocuk  = 4 gofret (her bir çocuğa düşen gofret miktarı)  her çocukta dört gofret varmış. diğerlerine de eşit miktarda dağıtılacağına göre;


9 çocuk  x 4'er gofret  = 36 gofret gerekiyor

7 yorum :

Adsız dedi ki...

Çok saol

sema dedi ki...

teşekkür ederim bu gn sınavım vardı yardımcı oldu

Adsız dedi ki...

olmamış bence şık koysan ii olurdu

Adsız dedi ki...

bence daha kolay yap ve çözümsüz olsun

Adsız dedi ki...

süper siniz

Yunus Emre Aslan dedi ki...

İyi olabilir ama 3 soru kime yeter ? 40 soru hazırlayın herkes işini bitirsin yahu...

Adsız dedi ki...

işimede yaramadı hiçbişi yaramaz zaten 3 soru neye yeter akıllımısınızz siz ya zaten çok sinirliyim sinirimi sizdn alırım mklarrrrr !

Yorum Gönder