9 Nisan 2012 Pazartesi

5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders Kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa

Bir çizgi grafiği oluşturmak için neler gereklidir?, * Çizgi Grafiğinin Yapısı Hakkında neler düşünüyorsunuz?, * Çizgi Grafiğinin sağladığı kolaylıklar, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa bul, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa ara, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa çöz, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa indir, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa çiz, 5. Sınıf Matematik Cevap Anahtarı Ders kitabı Öğün Yayınları 155. Sayfa cevap, Matematik 5 sayfa 154 Öğün Yayınları Ders Kitabı, Sıvı ölçü birimlerinin tarihçesi

*Grafik - olayları şema halinde göstermek ve aralarındaki temel ilişkilere ışık tutmak amacıyla kullanılır. Ayrıca olaylara daha açık, daha göze çarpıcı ve kavranılması kolay bir görünüm vererek araştırmaları kolaylaştırır ve akılda kalıcılığı daha kolay ve uzun olur.

* Çizgi Grafiğinin Yapısı Hakkında neler düşünüyorsunuz?
- Çizgi Grafiği daha çok tek bir olgunun(durumun) incelenmesinde kullanılır.Örneğin bir atletin belli bir mesafeyi kaç saniyede veya dakikada koştuğunu, gün içinde saate göre çubuğun oluşturduğu gölge boyunun değişmesi, hastaların günlük vücut sıcaklıkları takibi, bir bölgede(ülkede,şehirde) yıllara(aylara, haftalara) göre üretilen ürün miktarını, hava sıcaklıklarını takip etmede, bir yerin yağış miktarını göstermede, bir çocuğun yıllara göre boyunun uzunluğu, öğrencilerin bir dersten aldıkları notları çizgi grafiğinde gösterilebilir. Çizgi grafiği daha çok belli bir olgunun zaman içinde değişimini göstermektedir(göstermekte kullanılır)

* Bir çizgi grafiği oluşturmak için neler gereklidir?
- Zamanla değişime uğrayan bir değişkenin çeşitli önemli noktaları kesiksiz çizgilerle birbirine bağlanarak gösterildiği dalgalı veya düz çizgi ile ifade edilen grafik türü.
Çizgi Grafiğini daha çok bir zaman bağlı olarak değişimi gösterdiğini söylemiştik. Bu tanımdan hareketle bir çizgi grafiğini oluşturmak için elimizde bir zaman dilimi ve bu zaman dilimi içerisinde (hangi olguyu, ürünü inceliyorsak) meydana gelen değişimleri gösterebiliriz. 
Grafiği oluşturmak için elimizde belli bir zaman dilimi ve ve o olguya ait veriler olması gerekiyor. 

* Çizgi Grafiğinin sağladığı kolaylıklar; elimizdeki verileri çizgi grafiğine aktardığımızda incelediğimiz olgunun zamanla meydana gelen değişimleri hakkında daha net bilgiler gözlemleyebiliriz. Değişim miktarını yukarıya doğru mu? aşağıya doğru mu? olduğunu ve hangi miktarda ne kadar zamanda meydana geldiğini görebiliriz.

* Çizgi grafiğinin nesne ve sütün grafiğine göre avantajları ve dezavantajları; Grafikler iki veya daha fazla grafiği üst üste yan yana veya alt alta koyarak çeşitli karşılaştırmalara yapılabilir. iki grafik arasında farklıklılar gözlemlenebilir. aralarındaki ilişkiler incelenebilir. Bununla beraber grafiklerin sağladığı kıyaslama unsurları sayı tablolarına göre daha az kesindir. ilk bakışta net miktarı göremeyebiliriz. Bıraktıkları izlenim göz yanılmalarına, ölçeklerin ve renklerin iyi seçilmemiş olması ve bazı aşırı desen oyunları birtakım yanlış anlaşılmalara ve hatalara sebep olabilir.
Sütün grafiğinde veriler çubuklarla belirtilir. yatay ve düşey eksende oluşturulan değişiklikleri gözlemleyebiliriz. daha çok; ölçülen değerlerin birbirine göre durumlarını gösterir.
Örn: elde edilen ürünün yıllara göre dağılımı.(iki yıl arasındaki farklıkları gözlemleyebiliriz.)
Örn: bir okuldan mezun olan öğrenci sayısının yıllara göre dağılımı ve karşılaştırılması gözlemleyebiliriz.
Sütün grafiği daha genel konuları kapsarken, çizgi grafiği daha çok  (tek bir ürün odaklı) sadece bir olguyu veya durumu belli bir zaman içinde (süreklilik belirli bir akış olma durumu) inceleme yapar. 

* Süreyya Ayhan'ın 40m'yi kaç saniyede koştuğunu bulabilir misiniz?
Evet bulabiliriz - bize verilen çizgi grafiğinde saniye ve yol verilerinin kesiştiği noktaya belirleyerek 40m kaç saniyede koştuğunu görürüz. 40m'yi 9 saniyede koşmuştur.

*Çubuk - cetvel - saat:
Çubuğun gölgesinin en kısa olduğu zaman dilimi güneşin tam tepede olduğu dönemdir. Bu da öğlen saat 12:00 ile 14:00arasındadır.
saat 12 gölge boyu 11cm
saat 13 Gölge boyu 13cm
saat 14 gölge boyu 16cm
saat 15 gölge boyu 20cm

Gölgenin Uzunlukları neden değişmektedir?
Gölgenin uzunluğunun değişmesinin sebebi dünyanın dönmesi ve konumu. Güneş batarken gölgenin boyu en uzundur.

3 yorum :

Adsız dedi ki...

Çok sağ olun cevap biraz karışık ama gölge boyları işime yaradı

Ödev Kalemi dedi ki...

Gölge boyları ölçüm sonucunda elde edilen veriler değildir. Tahmini verilerdir.

Unknown dedi ki...

sabah saatlerindeki gölge boyları yazmıyor.biliyorsanız onları da yazar mısınız?

Yorum Gönder