2 Nisan 2012 Pazartesi

Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar?


Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar?, Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar? deney, Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar? ara, Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar? bul, Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar? çöz, Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar? araştırma, Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar? öğren
8/20.  Sinek Vızıltısı - Arı ve sinek vızıltıları. Arılar nasıl vızıltı sesi çıkarırlar?

8/20. Vızıltı sesi kanatların çarpması sonucu oluşur. Herhangi bir şey saniyede 16 kereden fazla titreştiğinde belirli bir perdeden bir ses çıkarır.
   Karasinek kanatlarını saniyede ortalama 190 kere çarpar. Karasineğin vızıltısının FA major ölçeğine denk düştüğünü biliyor muydunuz?
   Ancak FA notası ile FA major aynı anlama gelmemektedir. FA majorda fa-sol-la-si bemol-do-re-mi notalarını da içermektedir.

   Arılar boyutlarına, ağırlıklarına ve kanat büyüklüklerine göre değişmekle birlikte 1 dk ortalama 11400 kez kanat çırpar, bu da vızıltı sesinin kaynağıdır.  Daha büyük olanlar saniyede ortalama 230 defa kanat çırpabilmektedirler. Ayrıca arılar bal taşıyıp taşımama durumuna bağlı olarak saniyede 7,5 m ve  dakikada 300 m kadar yol alabilirler. Bal taşırken saniyede ortalama 190 defa kanat çırpan bir arı bu da ortalama 150 ile  200 Hz. arasındadır. Bal taşırlarken çıkardıkları nota 'dir. Eğer bal ile yüklü değillerse saniyede ortalama 440 defaya kadar kanat çırpabilirler. Bu sırada çıkardıkları nota LA'dır. 

Sivrisinek dakikada ortalama 30000 kez kanat çırpar. Bir sivrisineğin saniyede 500 kez kanat çırpması anlamına geliyor.

5 yorum :

Adsız dedi ki...

şuanda kim milyoner olmak ister de karasineklerin kanat çırpışlarındaki ses hangi notaya karşılık gelir diye bir soru var. =)

Unknown dedi ki...

Nota fa olcak kim 1 milyon ister de cikmisti

Unknown dedi ki...

Altin petek yarismasunda 150 binlik soru

Unknown dedi ki...

buradaki bilgiye göre yarışmacı ayrıntı belirtilmediği için dava açabilir. karasinek la ve si sesleri de çıkarıyor, hatalı eksik bir soru...

meret dedi ki...

Bi üste ki yorum elenen yarismaci

Yorum Gönder