25 Eylül 2012 Salı

Atatürk'ün yazmiş olduğu Geometri adli kitabin matematik biliminin ülkemizdeki gelişimine ne gibi katkisi olmuştur?

Atatürk'ün yazmış olduğu yazdığı "Geometri"adlı kitabın matematik biliminin ülkemizdeki gelişimine ne gibi katkısı olmuştur? bul araştır getir sor oku öğren çöz yaz ödev


   “Atatürk ölümünden birbuçuk yıl kadar önce, 1936-1937 yılı kış aylarında kendi eliyle Geometri adlı bir kitap yazmıştır”.
   Atatürk, birtakım Fransızca geometri kitaplarını okuduktan sonra hazırlamış ve yapıt ilk kez 1937 yılında “Geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz olarak Kültür Bakanlığınca yayınlanmıştır”

   Bu 44 sayfalık kitapta; boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarp, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe gibi terimler Atatürk tarafından türetilmiştir. 
Yapıttaki tanımların tümünü Atatürk yazmıştır. Her tanım, ilgi kavramı tüm öğeleriyle eksiksiz ve açık biçimde anlatmakta, özel ve temelli nitelikleri içermektedir. Gerekli ve yeterli örneklere de yer verilmiştir.

3 yorum :

Unknown dedi ki...

Çok Teşekkürler. Hiç bir yerde bulamadığımı burda buldum. Saolun :)

Adsız dedi ki...

teşekürler(:

Adsız dedi ki...

çok teşşekkürler projemi 1saat içinde bitirdim sizin sayenizde95 aldım beni sevindirdiniz allahda sizi sevindirsin

Yorum Gönder