11 Ocak 2012 Çarşamba

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita ekonomik özellikleri, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita coğrafi konum, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita nüfus, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita bitki örtüsü, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita iklim, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita yeryüzü şekilleri, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita bul, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita indir, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi İç Anadolu Bölgesi Bölgelerimizi Tanıyalım Dilsiz Harita özellikleri, 
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
P Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu’dan sonra 2. Sırada yer alan bölgemizdir.
P İç Anadolu Bölgesi etrafı dağlarla çevrili olduğundan bir çanak görünümündedir.
Bunlar Erciyes Dağı, Melendiz, Hasan Dağı, Karacadağ, Sivrihisar dağlarıdır.
Etrafı yüksek dağlarla çevrili olduğundan deniz etkisine kapalıdır.
P Bölgede plato şeklindeki geniş düzlükler yer kaplar. Bu nedenle ulaşım kısmen kolaydır.
Türkiye’de platoların en fazla yer kapladığı bölgedir.
Konya Ovası, Haymana, Cihanbeyli, Bozok, Uzunyayla platoları vardır.
P Tuz gölü bu bölgededir. Tuz Gölü Türkiye’nin ikinci büyük gölüdür.
P Kızılırmak, Sakarya ve Porsuk akarsularıdır.
P Nüfus bakımından Marmara Bölgesi’nden sonra 2. Sıradadır.
Ancak kapladığı alana göre bakıldığında seyrek nüfusludur.
Ankara, Konya, Kayseri, Sivas, Kırşehir, Niğde, Eskişehir ve Aksaray en önemli illeridir.
P Bölgede yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen karasal iklim vardır.
P Don olayları sıkça görülür.
P En az yağış alan bölgemizdir.
P Ormanlık alanlar azdır.
P Bölgenin doğal bitki örtüsünü bozkırlar oluşturur.
P Ekonomi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi de gelişmektedir.
P Küçükbaş hayvancılık gelişmiştir. Ülkemizde tiftik keçisi ve koyun üretiminde ön sıralarda yer alır.
P En önemli tarım ürünleri buğday, arpa, şeker pancarı, patates, yulaf, mercimek, nohut ve elmadır.
indir

Ek Bilgi:
İç Anadolu Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi, Anadolu yarımadasının orta kesiminde yer aldığı için “Orta Anadolu Bölgesi” adıyla da anılır. İç Anadolu Bölgesi, Konya, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, ve Orta Kızılırmak bölümleri olmak üzere 4 bölüme ayrılmıştır.
Sivrihisar, Sündiken, Hınzır, Kızıldağ ve Tecer Dağları ve İç Anadolu Bölgesindeki kıvrım dağlardır. Karadağ, Karacadağ, Hasan dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı ise bölgedeki volkanik yapılı dağlardır.
İç Anadolu Bölgesinde Obruk, Haymana, Cihanbeyli ve Uzunyayla platoları mevcutdur. Platolar arasında ise genis düzlükler ve ovalar yer alır. Bu ovalar; Konya, Ankara, Kayseri ve Eskişehir ovalarıdır.
Bölgenin en önemli Akarsuları Kızılırmak ve Sakarya’dır.Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Seyfe ve Tuzla Gölleri ise İç Anadolu bölgesinin önemli su havzalarıdır.
İç Anadolu Bölgesinin denizden uzak olması ve etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı, step iklim koşulları etkilidir. Buralarda yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar en fazla ilkbahar aylarında düşer. Doğuya doğru gittikçe yükseltinin artması sonucunda iklimsel özellikleri de değişir ve bu yörelerde karasal iklim hakimdir.
İç Anadolu’nun doğal bitki örtüsü bozkırlardır.
Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir ve Kırıkkale gibi sanayinin geliştiği ulaşım bakımından elverişli yerlerde nüfus kalabalıktır. Diğer yerlerde tenhadır. İç Anadolu Bölgesinde tarım önemli bir geçim kaynagıdır. Bölgede ilkbahar mevsiminin yağışlı, yazların kurak olması tahıl tarımının gelişmesine imkan sağlamıştır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, şeker pancarı, patates, yeşil mercimek ve fasülye üretiminde Turkiye genelinde öndedir.
İç Anadolu Bölgesi’nin bitki örtüsünün bozkır olması küçükbaş hayvancılığın gelişmesine neden olmuştur. Koyun ve Tiftik Keçisi yetiştiriciliğinde İç Anadolu bölgesi önemli bir potansiyele sahiptir.
Etrafı dağlarla çevrili olduğundanTürkiye’nin en az yağış alan bölgesidir.Plato ve ovaların en geniş yer kapladığı bölgedir.Nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgedir. İç Anadolu Bölgesinde Yağışlar en çok ilkbaharda (çoğu konveksiyonel yağış olarak) düşer.Yüzey şekilleri sade ve düz olduğundan ulaşım kolay sağlanır.Küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı bölgedir.Bölgede su boyları başta olmak uzere toplu yerleşme hakimdir.Volkanik dağlar çoktur.Bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Türkiye ormanlarının % 7,7 sine sahiptir.Buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, patates,şeker pancarı, nohut üretiminde 1. sırada gelir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder