5 Eylül 2012 Çarşamba

Osmanli Siyasi Tarihi (1300 - 1600)

Osmanlı Siyasi Tarihi 1300 - 1600 Osmanlı Devleti'nin Kurulduğu Sırada Yakın Doğu ve Avrupa'nın Durumu
A. XIV. Yüzyılın Başında Yakın Doğu ve Avrupa
   Osmanlılar tarih sahnesine çıktıkları sırada Yakın Doğu ve Balkanlarda İlhanlılar, Altın Orda, Memlükler ve Bizans bulunuyordu. Bizans'ın dışında kalan Balkan topraklarında Bulgarlar, Sırplar, Arnavutlar vardı. Balkan Yarımadası'ndaki diğer devletler ise Bulgaristan'ın kuzeyinde Eflak ve Boğdan Voyvodalıkları, Sırbistan'ın kuzeyinde Macar Krallığıydı. Bosna ve Hırvat krallıkları, genellikle Macar Krallığına bağlı birer devletti.
   Cengiz Han öldükten sonra Moğol İmparatorluğu parçalanmıştır. Bu parçalardan biri İran, Irak, Anadolu ve Kafkasya'da egemen olan İlhanlı Devletiydi.
   Diğeri ise Altın Orda Hanlığı'dır. Karadeniz ve Hazar Denizi'nin kuzeyinden itibaren hemen hemen bütün Doğu Avrupa topraklarına egemen olan bu devlet daha önce buraya gelmiş olan pek çok Türk boylarıyla birlikte bölgenin Türkleşmesini sağladı. Türklerin IV. yüzyıl sonlarından itibaren Doğu Avrupa'da görüldükleri ve V. yüzyıl da Orta Avrupa'da güçlü bir devlet kurdukları hatırlanırsa, Türkleşmenin tam 1 000 yıl önce başladığı görülür. Yaklaşık bin yıllık bu Türk yurdunda Altın Orda ile siyasi bütünlük sağlandı. Fakat bu siyası bütünlük XIV. yüzyılın sonunda başka bir Türk hükümdarı olan Timur'un saldırısı ile bozulmaya başlayacaktır. Timur'un Altın Orda'nın parçalanmaya başlaması, küçük bir prenslik olan ve altın Orda egemenliğinde bulunan Moskova Knezliğinin güçlenmesine yol açmıştır. Daha sonra Rus Çarlığı adını alacak olan bu devlet Kuzey Asya'yı, Kafkasya'yı ve Karadeniz'in kuzeyini le geçirecek ve bütün bu Türk ülkeleri bugüne kadar süren bir Rus egemenliğine girecektir.Türk tarihinde kardeş kavgaları yüzünden uğranılan zararla ilgili başka örnekler de vardır. Osmanlı - Timur, Osmanlı - Sefevi, Osmanlı - Memlük savaşları bunun diğer öernekleridir. Bu savaşların her birinde düşmanlar durumdan yararlanmış ve Türk Dünyası zarar görmüştür. 
   XIV. yüzyılın başında Yakın Doğu'da bulunan önemli bir siyasi kuruluş da Memlük (Kölemen) Devleti'dir.
   Aynı yüzyılın başında Balkan Yarımadası'nın Trakya kesimi ile Marmara Denizi'nin güneyi ve Kocaeli Yarımadası Bizans yönetiminde bulunuyordu. Bu bölgeye komşu olan Osmanlı Beyliğinden başka Anadolu'da daha birçok beylik vardı. Bu beyliklerin hepsi birer Türk devletiydi. Zaten Anadolu yaklaşık iki yüz yıldan beri Türk vatanı olmuştu.
   Türkiye Selçukluları 1243 yılında Moğollarla yaptıkları savaşı kaybetmiş ve XIV. başında yıkılmıştı. İşte, Türkiye Selçukluları yıkılmadan önce ve yıkıldıktan sonra kurulmuş bulunan birçok Türk devleti Anadolu'nun siyasi haritasını oluşturuyordu. Biz bu devletlere Anadolu Beylikleri diyoruz. Osmanlı Beyliği de bunlardan biriydi.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder