1 Kasım 2011 Salı

15. Alexander Valeryevich Khalifman



Alexander Valeryevich Khalifman
Alexander Valeryevich Khalifman (18 Ocak 1966, Rusya), FIDE şampiyonu Rus satranç büyük ustası. FIDE 1999 Satranç Şampiyonu


Efsanevi oyuncu Garri Kasparov’un 1990’lı yılların başlarında Dünya Satranç Federasyonu ile ters düşmesi sonucu satrancın zirvesinde bir kaos yaşanıyordu. Bir taraftan Kasparov kendisinin dışında kimseyi Dünya Şampiyonu olarak tanımayacağını belirtirken, diğer yandan FIDE kendisinin inisiyatifi dışında GM Short ile unvan maçı yapan GM Kasparov’un şampiyonluğunun artık tanınamayacağını belirtiyordu.




Bu çabalara hız kazandırmak adına, 1999 yılında Las Vegas’ta FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov’un sponsorluğunda $3.000.000 ödüllü dev bir turnuva düzenlendi. Knock-out formatında oynanacak bu turnuvanın amacı Dünya Şampiyonluğu unvanını eski prestijli günlerine kavuşturmak ve Las Vegas’ta satrancı vitrine çıkarmaktı. 100 saygın büyük ustanın arasında Kramnik, Adams, Svidler, Leko, Ivanchuk gibi çok kuvvetli oyuncular yer alıyordu. Turnuvanın sonunda ise ortaya büyük bir sürpriz çıktı: 2628 ratingli Alexander Khalifman 14. FIDE Dünya Şampiyonu unvanını kazandı.


Her ne kadar unvanı tartışılsa da, GM Khalifman’ın gösterdiği başarı GM Kasparov dahil olmak üzere, satranç kamuoyundaki tüm bireylerin saygısını kazanmıştı. Daha sonra bu başarısını genç rakibi GM Peter Leko karşısında sınayan GM Alexander Khalifman, rakibine 4.5-1.5 gibi bir sonuçla mağlup oldu…


Eylül 2006'da Çeşme’de düzenlenen Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda Tomsk 400 takımı oyuncusu olarak ülkemize gelen GM Alexander Khalifman, yarı finalde Muhammed Ali Azak'a elenmesine rağmen halen sahip olduğu 2662 rating ile günümüzün en saygın büyük ustalarından birisidir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder