4 Nisan 2014 Cuma

6. Sinif Fen Pasifik Yayinlari 117. Sayfa Cevaplari öğrenci çalişma kitabi


Pasifik Yayınları 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi öğrenci çalışma kitabı 117. sayfa cevapları, 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Pasifik Yayınları 117. sayfa öğrenci çalışma kitabı cevapları (çk)

Solunum sistemindeki yapı ve organların görevleri nelerdir?
Burun: Solunum sisteminin başlangıç kısmıdır.
Görevleri: Havanın kokusunu algılama Kuru havanın nemlendirilmesini sağlama.
Serin havanın vücut sıcaklığına getirilmesini sağlama
Havadaki toz, polen ve mikropların tutulmasını sağlama 
Yutak: Yutağın yapısında hareketli bir kapakçık vardır. Solunan havanın soluk borusuna, yiyeceklerin yemek borusuna geçmesini sağlar. Burada bulunan bademcikler (lenf düğümü) havayı mikroplardan temizler.
Gırtlak: Yutaktan gelen havayı soluk borusuna iletir.
Soluk Borusu: Havanın gırtlaktan akciğerlere taşınmasını sağlar. Mukus sayesinde havanın temizlenmesini sağlar.
Bronş ve Bronşçuklar: Bronşlar akciğerlerin içinde ağaç kökleri şeklinde dallanarak bronşçuk denen yapılara ayrılır. Her bir bronşçuk ise alveol (hava kesesi) denilen yapılarla sonlanır.
Alveoller: Bronşların uç noktasıdır. Çevresi çok sayıda kılcal damarlar ile çevrilidir. Kan ile gaz (oksijen ve karbondioksit) alış-verişi burada gerçekleşir. Yapısı çok ince zar şeklindedir.
Akciğerler: Göğüs boşluğunda, biri sağda diğeri solda olmak üzere bir çift akciğerimiz bulunur. Sol akciğerimiz kalbimizin solda olması sebebiyle sağ akciğere oranla daha küçüktür. Akciğerlerin yapısında alveoller bulunur.
Diyafram: Göğüs boşluğunun alt, karın boşluğunun üst kısmında bulunan soluk alıp vermede görevli  yapılardan birisidir. Diyafram kaslardan oluşan geniş yüzeyli bir yapıdır. Göğüs boşluğunun karın boşluğuna doğru genişlemesini sağlar. Böylece havanın akciğerlere dolması sağlanır. Karın boşluğundan göğüs boşluğuna doğru hareketi (gevşeme) ise akciğerlerden dışarı doğru hava atılmasını sağlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder