6 Nisan 2020 Pazartesi

üreme tepki verme 3. sinif Fen Bilimleri dersi konu özeti

3. sınıf fen bilimleri dersi üreme Uyartıları Alma ve Tepki Verme konu anlatımı özeti

Üreme 
   Çevremize baktığımızda canlıların kendilerine benzer canlılar meydana getirdiğini görürüz. Kedinin yavrusu kediye benzer. İnsanlar da kendilerine benzer canlılar meydana getirerek çoğalır. İnsanlar doğurarak çoğalır, hayvanların bir bölümü doğurarak bir bölümü ise yumurtlayarak çoğalır. Bitkilerin çoğalması genelde tohumla olur. Toprağa düşen tohumlardan yeni bitkiler çıkar. 

Uyartıları Alma ve Tepki Verme 
   Canlılar çevrelerinden gelen ses ve ışık gibi uyartıları alır ve tepki verir. Bir araba kornası duyduğumuzda o yöne doğru bakıp kenara çekilmemiz de uyartılara karşı tepki vermemizdir. Köpeklerin, kedilerin sahipleri çağırınca gelmeleri de uyartılara karşı verdikleri tepkilerdir.  
   Bitkiler de aldıkları uyartılara karşı tepki verirler.  Işığın geldiği yönü anlayıp, ışığa doğru dönmeleri de uyartılara karşı verilen tepki sonucundadır. 

Uykudaki Varlıklar 
   Çevremizdeki bazı varlıklar cansız varlık gibi görünmelerine rağmen uygun hava, sıcaklık ve nem gibi koşullar sağlandığında canlılık özelliği gösterebilirler. Bu varlıklara uykudaki varlıklar denir.  Yumurta, fasulye, mercimek, nohut ve tohum gibi varlıklar uykudaki varlıklardır.

Örneğin: Tavuklar kuluçkaya yattıklarında yumurtalardan civcivler oluşabilir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder