17 Kasım 2011 Perşembe

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 2. Ünite - Hikayeler

Nasıl dua ederiz?
Sevgili çocuklar,
Ne zaman dua ederiz ve nasıl dua ederiz?
Anımsayın bakalım. Ben bu soruları bazı küçük öğrencilere sordum ve bakın onlardan hangi yanıtları aldım; size önce bunları anlatayım, siz de bu arada düşünün! Onlardan birisi bana şöyle söyledi:
-Öğretmenim! Ben yatarken dua ederim. Eğer dua etmeyi unutursam
uykumda korkarım.
-Hangi duayı okuyorsun?
-Besmele çekiyorum. Kulhu'yu okuyorum, o zaman rahat uyuyorum
(Kulhu dediği, İhlâs suresidir değil mi çocuklar?).
-Yemekte de dua ederiz öğretmenim! Yemeğe başlarken "Bismillâhirrahmânirrahîm" deriz, bitirince de "Elhamdülillah, yarabbi şükür." deriz.
Diğer öğrenci de korunmak için dua ettiğimizi hatırladı ve dedi ki:
- Her sabah evden çıkarken veya bir yolculuğa çıkarken dua ederiz.
Öğretmenim, "Tanrı'm! Sen her zaman yanımızda ol, kazadan belâdan
bizleri esirge!" deriz...
Diğer öğrenciler de şunları eklediler:
-Sınavlarda başarılı olalım diye dua ederiz.
-Dileklerimizin kabulü için dua ederiz.
-Ölmüşlerimiz için dua ederiz.
-Bayramlarda ve sünnet düğünlerimizde mezarlığa gideriz, orada
ederiz. Ayrıca mezarı sularız ve Fatiha okuruz...
- Bu yanıtlarda ne görüyoruz çocuklar? Dualarımızın hem yaşayanlara hem de ölmüşlere dönük olduğunu, değil mi? Ayrıca dualarımızda Allah'a istek ve beklentilerimizi ilettiğimizi.
Sevgili çocuklar, şimdi gelelim duanın nasıl yapılacağı ile ilgili bilgilere. Bazı kimseler dualarının kabul edilmediğinden yakınırlar. Belki de onlar dua etmesini bilmiyorlardır.
Duanın birinci özelliği, dua sahibinin aceleci davranmaması, sabırlı olmasıdır. İnsanlar hemen dualarının kabul edilmesini beklememelidirler.
Duanın ikinci özelliği, Allah'ın razı olmayacağı günah bir işi istememektir Birisinin veya kendisinin kötülüğünü istemek dua yerine geçmez ve kabul olmaz. Dualarımızda her zaman iyilik istemeliyiz. Allah'ı hoşnut edecek dileklerde bulunmalıyız.
Duada bulunması gereken üçüncü özellik, yüksek sesle değil, âdeta fısıltı hâlinde bir sesle, saygı ile dua etmektir. Çünkü Allah, her zaman bizi görür, işitir. Bu konuyu Peygamberimiz Hz. Muhammed şöyle açıklamıştır:
"Ey insanlar! Seslerinizi yükselterek dua etmeyiniz. Çünkü siz, ne sağır olan birine söylüyorsunuz ne de uzakta bulunan birine sesleniyorsunuz. Siz, işitenlerin en iyi işitenine ve size en yakın olan yüce Allah'a dua ediyorsunuz. O her zaman sizinle beraberdir..."
Görüyorsunuz ki çocuklar, duanın nasıl yapılacağını bilmek gerekiyor. Bunun dışında hangi dille, ne zaman ve nerede dua edeceğinizin önemi yoktur. İçinizden her geldiğinde Allah'a dua edebilirsiniz. O da sizlerin dualarını kabul eder. Çünkü o yarattıklarını sever.


Beyza Bilgin, Beyza Teyzeden Hikâyeler 4, Gün Yayıncılık, Ankara, 1993



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder